fredag den 7. maj 2010

Tiramisu

En lækker italiensk dessert
Oversat: Løft mig op.

Let, flygtigt, som et kærtegn, et kys.... eller for mig en af livets glæder, fortalt med smagssanser. Og hvad er bedre at starte med end netop Tiramisu ?!




Her er opskriften og historien bag:

Hertugens dessert
fra 1600-tallet

En af legenderne om Tiramisu siger, at Medici-hertugen Cosimo III fra Firenze var på besøg i Siena i slutningen af 1600-tallet, og at byens konditorer ville tilegne ham en "hertugelig" dessert.

Andre siger, at opskriften først fandt sin endelige form i 1960´erne på restaurant Le Beccherie i Treviso.

Andre igen taler om 1950´erne og en anden restaurant - El Toula - også i Treviso, som lå tæt ved et bordel.

Derfra skulle dessertens navn - "løft mig op" - samt dens påståede virkning som elskovsmiddel stamme.


Basis opskrift på Tiramisu


Ingredienser (ca 8 portioner)
500 g mascarpone (en frisk italiensk ost)
4 æggeblommer
2 tsk vanillesukker
250 g kikse-stænger (savoirdi)
1 dl stærk kaffe
3 spsk kaffelikør
3 spsk kakao

Tilberedning

Pisk Mascarponen med æggeblommer og vanillesukker til en lind creme.

Hvis du bruger vanillekvark, tilsæt kun 1 tsk vanillesukker.

Læg halvdelen af kiksestængerne i bunden af et firkantet fad. Stænk stængerne med havldelen af kaffen.

(Du må forsøge dig frem med, hvor meget kaffe, samt eventuelt likør, du vil bruge.
Nogle foretrækker helt gennemvædede kiksestænger, andre en "tørrere" udgave af Tiramisu.)

Dæk laget af kikstænger med halvdelen af cremen.

Lav et nyt lag med resten af stængerne, og gentag proceduren med resten af kaffen og cremen.

(Tiramisu er en af de såkaldte halvkolde desserter
- en "semi fredo"Det kaldes den, fordi den skal serveres direkte fra køleskab)

Variationer

Med likør eller spiritus

Det Italienske Konditor Akademi bruger Kaffelikør i deres basis opskrift på Tiramisu, men mange andre typer spiritus kan bruges.

Man kan for eksempel stænke kiksestængerne med den ialienske brandy Vecchia Romagna, med mandellikøren Amaretto di Saronno med den sicilianske Marsala-likør.

Og hvis man også har mod på at lave de lækre savoiardokiks der indgår i desserten:

Savoiardo

Ingredienser

Æggeblommer 180 g
Sukker 60 g
Æggehvider 150 g
Sukker 50 g
Kartoffelmel 75 g
Hvedemel 75 g

Fremgangsmåde

Pisk æggeblommer og sukker.

Pisk æggehvide og sukker, og vend hvedmel og kartoffelmel forsigtig i den blanding.

Bland de to æggemasser, og form kiksene på en bradepande med bagepapir.

Strø lidt sukker over kiksene inden du bager dem cirka 10 til 12 minutter ved 220 grader



Velbekomme :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar