søndag den 9. maj 2010

Jasmin-is - meget snart er det tid igen :-)

En af de fineste sen forår/tidligsommer fornøjelse, som også forguder øjet og maven er Jasmin-is.


Sorten hedder: 'uægte jasmin' , Philadelphus

Det bliver til den fløjelsblødeste is, hvor duften af jasminblomsten er kapslet ind i sin delikat creme farve, og derefter genopstår med fine parfumeret duft, hver gang man tager en mundfuld! duften af sommer ganske enkelt

Tror ikke mange kender denne opskrift, ej heller at jasminblomsten, bortset fra sin vidunderlige duft, som den spreder ud i en kort periode om sommeren, overhovedet kan anvendes som kulinarisk oplevelse også - men det kan den :-)

Faktisk Ligeså dan med roser - af dybtrøde rosenblade af en sort som stammer fra Persien (en af de aller først fremarvlet rosensort man kender til) har jeg mange gange lavet rosengelé - der vinteren i gennem kunne genskabe sommerduft og stemning frem, hver gang man to en skive brød og strøg blot et lag på, af den vidunderlig rubinfarvet rosengelé, eller i pandekager til ungernes fryd :-)

.

Hvis nogen har lyst til at lave en jasmin-is, kan man stadig nå at plukke jasminblomster - men skynd jer for om en uges tid er det helt væk og I må vente til næste sommer med eksperimentet :-)


Jasmin-is

3 spsk. friskplukkede jasminblomster
1 1/2 l. kogende vand
100 g. rørsukker
saft af 1/2 citron
3 dl. piskefløde
4 æggeblommer
4 spsk. sukker

pynt: jasminblomst og grene ;-)
.............

Hæld det kogende vand over halvdelen af jasminblomsterne og lad dem trække en times tid.

Tilsæt sukker og lad det hele koge op.

Kog i ca. 5 min. indtil lagen har en sirup agtig konsistens.

Si blomsterne fra og hæld siruppen op i blenderen, når den er blevet lunken.

Kom resten af blomsterne og citronsaften i og blend.

Pisk fløden stiv og pisk æggeblommerne hvide med sukkeret.

Rør den afkølet sirup med æggesnapsen og vend til sidst flødeskummen i forsigtigt.

Kom iscremen op i en form og anbring den i fryseren.

Serveres, gerne pyntet med jasminblomster. Et glad kold hvidvin smager herligt til :-)

velbekomme og god sommer!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar