søndag den 9. maj 2010

Flodens Datter

Yangtze floden, rejseglimt, paralleller, skæbnehistorier.

En bog der gjorde særlig indtryk: "Flodens Datter". En selvbiografi af en kinesisk kvinde født i 1962.

En gribende, usentimental men nøgtern beretning om et barn's opvækst under Kulturrevolution en. Hungersnød og sønderrivende elendighed der er den barske hverdag ved Yangtze-floden, hvor hun vokser op. Samtidigt er det en beretning om hendes forvandling fra barn til kvinde, under vilkår, som de fleste vil bukke under for.

Den fangede mig i den grad - på flere måder.

Virkelig beretning fra et land og dets styre, som for ikke så mange år tilbage var et lukket land for resten af verden. Det i sig selv interessant.

For ca. 20 år siden, og mens landet stadig var delvis lukket, og som turist skulle søge tilladelse for hver enkelt by man ville besøge i landet, rejste jeg og min ex- sammen med et par gode venner, på en længere rejse via den Trans Sibirisk Jernbane, gennem Rusland til Kina, hvor vi undervejs også havde den uforglemmelige oplevelse, at sejle gennem Yangtze-floden. En vidunderlig smuk sejltur, der varede 3 døgn, i gennem drømmeagtige underskønne landskaber, der passerede os.

Bogens beretningen grib mig derfor særdeles - fordi alt det hun beskriver - der om hendes barndom, ungdom og "rejsen" fra barn til kvinde, foregik ligepræcis på det tidspunkt, hvor min vej passerede, og hvor jeg havde været på samme alder som forfatteren , mens hun levede lige der, og som hendes fortælling skildres fra.

Nu er jeg ikke Kineser, men Koreaner .... men tankerne om skæbner, vilkår og virkelighed - kom alt for tæt på min egen.... nærliggende tanke især, at hendes liv, kunne ligeså godt ha været min og omvendt.

En forståelse af hende - som om hun var min søster - og vi havde delt fælles livslinje. I virkeligheden bogens essens der løber som en tråd gennem hele bogen : den ukuelig vilje til at komme "over på den anden side" - og man finder vej - på trods!
.....

Tanken om, hvor meget og hvor forskelligt så mange millioner forskellige skæbnehistorier der findes i verden , og alligevel finder man noget, der tilsvare ens egen forståelsesramme til personlig genkendelighed - selv om det foregår på den anden side af jorden!

-----

...
Fakta om floden Yangtze :

The Yangtze River or Chang Jiang is the longest river in Asia and the Fourth longest in the world after the Nile in Africa and the Amazon in South America and the Mississippi in North America.

The river is about 6,211 km long and flows from its source in Qinghai Province in western China, eastwards into the East China Sea. .



Mere om forfatteren :

Kilde : Saxoforlaget's resume af bogen :

Flodens datter er en selvbiografi, ja, mere end det. Bogen handler om Hong Yings barndom og opvækst i Maos Kina i 60'erne og 70'erne og er samtidig en ubarmhjertig beretning om den fattige befolknings livsvilkår under Mao og Kulturrevolutionen, som omverdenen først i de senere år har fået indblik i.

Hong Ying fødes i 1962 som det yngste barn i en børneflok på 6. Familien lever i yderste fattigdom ved Yangtze-floden, hvor faderen er færgemand, og moderen slæber sand og natpotter for at klare dagen og vejen. Den lille pige føler sig anderledes, fremmed og overflødig hele barndommen igennem. På hendes 18-års fødselsdag afsløres en hemmelighed, som familien har gemt på i alle disse år. Afsløringen ændrer med Út slag hendes tilværelse, og hun beslutter at tage sin skæbne i egne hænder.

Flodens datter beskriver lavmælt og usentimentalt de rædsler og den utrolige fattigdom, der omgav familien, og den er samtidig en gribende beretning om forfatterens udvikling fra barn til ung kvinde.

Hong Ying overlevede massakren på Den Himmelske Fredsplads i 1989 og er i dag en etableret forfatter med romaner, novelle- og digtsamlinger bag sig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar