fredag den 3. september 2010

Turmeric (Gurkemejerod)

Fandt disse friske rødder i en asiatisk butik : små aflange rødder, spinklere end ingefær, med  rødligt skind.

Som rå, har de en smuk intens orange farve, og smager  lidt  af en mellemting mellem mild ingefær og gulerod. Turmeric stod der på indpakningen.

Hjemme, og ved hjælp af Google, fandt jeg så ud af, at det drejede sig om Gurkemeje, og i øvrigt i familie med Ingefær.

Hidtil kendte jeg kun gurkemeje, som en finmalet krydderi, mest anvendt for at give maden en smuk gylden farve, da den i pulverform ikke har så meget smag, så det gør den store forskel.

Jeg fik lyst til prøve roden,  som finhakket drys over et par små torskefileter, sammen med lidt fra urtehaven:  frisk koriander, hvor  både blade som de grønne korianderfrø blev anvendt, samt lidt franske esdragon og spansk kørvel ,som jeg tænkte ville passe godt sammen med den friske gurkemejerod.

Det blev til denne ret ,som er rimelig nem at lave, og passer sig selv i ovnen, sammen med de skivede flødekartofler der blev bagt med lidt rødløg og små cherrytomater fra mit lille drivhus:



Opskriften er her hvis du får lyst til at prøve den :
til 4 personer:
4 små torskefileter
1 frisk gurkemeje
1 hvidløg,
lille håndfuld frisk fransk esdragon
lille dusk friske koriander (blade + evt. frø)
en håndfuld frisk spansk kørvel
olivenolie
en kop tør hvidvin
Frisk Salturt (kan undlades)
,,,,,,,,
tilbehør:
kartofler,
1 rødløg
1 hvidløgsfed
en håndfuld  modne cherrytomater
lidt piskefløde
..........
Tænd ovnen på 200 grader (varmluft)
Skær først kartoflerne i skiver og læg dem i en oliesmurt ovnfast fad sammen med rødløg i både samt cherrytomater. Drys lidt hvidløg over, samt salt og peber, Hæld lidt piskefløde over og sæt fadet ovnen.
Skræl gurkemejeroden og hak dem groft, krydderurter ranses fri for stængler og hakkes fint. knus et fed hvidløg og bland det med krydderurterne.
Smør et ovnfastfad med lidt olie, læg en bund af salturt (hvis du har det, ellers bare undlad) Læg  4 torskefilet (gerne med skind på bagsiden) ovenpå salturten. Drys gurkemeje og krydderurter over fisken, krydder med lidt salt og peber.
Dryp fiskene over med lidt olivenolie og hæld ca. et glas hvidvin over.
Sæt fadet i ovnen i  ca. 10- 15  min før kartoflerne også er klar og er let gyldenbrune på overfladen.
(alt efter fiskfileternes størrelse - de skal blot lige være gennemstegt og fast og hvid i kødet)   


Velbekomme!

3 kommentarer:

  1. Hejsa! Hvor fandt du gurkemejeroden? Jeg har simpelthen så svært ved at finde den da man kun kan finde krydderiet i butikker. Venlig hilsen,
    Stephanie

    SvarSlet
  2. Hej Stephanie,

    asiatisk butik ved halmtorvet har dem.

    SvarSlet
  3. Thai Asian Market, Halmtorvet 6

    SvarSlet