mandag den 21. april 2014

Forventningens glæde, og ekstra små glæder med egne planter.

 Bl.a. Min store 5 år gamle bronze farvede basilikum, der om sommeren kunne blive meter høj, overlevede ikke sidste flytning, så nu forsøger jeg igen med helt små spire at få erstattet min tabte 'skat'.
Her som små skud, får de deres første vækstperiode sammen med et opstrammet oliventræ,  senere behøver de en krukke helt for sig selv.


Lige som tomater, agurker, peberfrugt  i krukker, der kan stå lige så varmt og beskyttet i havestuen som mit gamle drivhus Jan byggede til mig i Gurre.





Et lille krydderurtebed blev også plantet til igår, med div uundværlige urter, der gør
madlavning rigt og varieret i smags og sanseindtryk, selv med de simpleste råvarer som hoved bestanddel i et måltid.

   


Ekstra glad blev jeg også, da jeg så lille skud fra min broncefennikel - en af de få krydder urter jeg tog  med fra Gurre, og i al hast bare havde gravet ned et sted i haven under flytteriet. Den havde overlevet og tittede nu frem fra jorden - et glædeligt gensyn, som en god ven der  kom hjem fra en længere rejse :-) 

 


Den er nu pottet i en krukke for sig selv, så jeg kan holde ekstra godt øje med dens videre vækst.
Senere får den en mere permanent plads, hvor den kan blive stor som en busk og sprede frø fra sig.

Jeg ved godt, at det ikke koster meget at købe en ny plante fennikel, men det betyder noget for mig, at det er ens egne små 'børn' man kan dyrke videre på:-)


onsdag den 23. oktober 2013

En rigtig efterårs middag

Med danske spisekastanjer, græskarsuppe og kikærtesalat.

Søndagsmiddag med kastanjer (indsamlet fra naturen samme dag! I øvrigt første gang jeg har set og tilberedt danske spisekastanjer som er store nok!), kikærtesalat med rucola og soltørrede tomater, og ikke mindst rygende varm græskarsuppe med saltristede græskarkerner af 'leftovers' fra udhulning af græskarmænd til halloween . 

Billigere og bedre efterårsmiddag fås ikke:-)



søndag den 6. maj 2012

Køkkenhaven 2012

Skønt  med en hel Søndag, 
ovenikøbet med stille vind og solskin fra tidlig morgenstund.
En kop kaffe ved solbænken
 og SÅ fik bedene en tiltrængt overhaling. 

Sidste år ca. ved denne tid blev disse bede anlagt.
Først som småstreger på papiret og ført ud på græsplanen, med målsnore, lægter og så en større gang gravearbejde i den tunge jord, hvor græsblokke blev fjernet, jorden vendt og slutteligt  tilføjet nærende kompost før de blev sået og plantet til . 

Først det vifteformet bed, der 'stråler' ud midt på græsplænen som en halv sol
dernæst det 8 trekantsbede, der til sammen danner en stor firekant med gange i mellem.

I år krævede det 'blot' at få fjernet al ukrudt, der for kort stund har fået lov at brede sig i bedene

Nu står de jomfrulige nøgne igen, (bortset fra et par bede med lidt porrer, pastinak og vintersalat som vi stadig har glæde af at hente fra haven til køkkenet)  hvor man tydeligt kan se bedenes grundform - næsten lige så smuk, som når de senere på året vil vise sig i deres grønne frodighed med salat, urter og  grøntsager, der sommer, efterår og vinteren i gennem igen vil give skøn supplement til madlavningens glæder.


Jeg synes det er et mirakel - hver gang jeg ser de bitte små frø der bliver lagt i jorden, senere kommer op som frodige grønne planter og urter, der kan hentes minutter før tilberedning af maden - struttende af sundhed .......og ikke mindst fylde retterne med duft, farver, smag og næring! 

En ny sæson er begyndt - og jeg er glad for, at det lykkes mig at få gennemført søndagens projekt, at få gjort bedene tidsnok klar, så frø og planter kan sås og plantes i rette tid og  en ny vækstcyklus kan begynde at følge årets gang. 


Og ja - anemoner og skovsyre er kommet frem -  der under de store nøddebuske 
sidste år var jorden her fyldt med skvalderkål 
- dem fik jeg heldigvis udryddet godt og grundigt
at dette smukke syn blev muligt i år 
Om  nogle dage suppleres anemonetæppet  med små duftende liljekonvaller,
der også er begyndt at stikke deres smukke hoveder frem. 

søndag den 18. marts 2012

Det gode liv


















Det gode liv er aldrig en tilstand,
men en perlerække af det der skabes og sættes i bevægelse,
ved at se, føle og være
og bruge de muligheder der er,
i stedet for at drømme om, hvad man kunne 'hvis' .....

Det gode i livet findes i det aller mest simple:

Nybagte boller. friske krydderurter, soltørrede tomater, en tallerken fuld af jordbær,
se svalen svæve i høj blå himmel og sommerfuglene danse, mærke regndråberne på kinden.

Det gode liv finde i de små øjebliks glimt.
Smil og kompliment mellem mennesker man møder.
en vens udstrakt hånd der varmer.

Det gode findes i at være i nuet.