tirsdag den 10. juni 2014

Haven i juni måned 2014.


Sådan en ekstra lang week-end og strålende solskin ...
Hvad kan man ønske sig mere???

 En fredfyldt tidlig morgen ved søen, hvor selv blishøns og ænder stadig sover i deres skjul.

Hjernen tømmes fuldkommen for alverdens problemer, og kun tanker for at omdanne en forsømt tornerosehave til dens fulde pragt forsøder timerne, mens hænderne er dybt beskæftiget med at grave, plante og så.

Så snart solen er stået op er jeg gerne derude - nyde morgenstundens spæde solstråle, den totale stilhed inden alle andre står op, og blikket der gå rundt og ned til den spejlblanke sø.

En hurtig kop morgen te - et kig til den smukke udsigt,  og så ellers træsko og have handsker på.

Og meget er sket siden jeg i starten af April så småt begyndte på at gå i kast med den nye have,
og hvor min skabelyst heldigvis aldrig kan blive udtømt. Hver dag opstår der nye ideer og planer og stiller sig i kø for at blive prøvet af så hurtigt som muligt.

Aller første skridt var alt det som var aller nærmest huset og terrassen. Havestuen blev fyldt med drivhusplanter, stiklinger og frøformering i alle de små bøtter jeg kunne finde og havde plads til. Terrassen og stentrapperne fik en større overhaling. Rosenbedet gravet i gennem og befriet for års gammelt netværk af rødder fra genstridige ukrudtsplanter.Med varmen  i Maj var var resten af haven godt vokset til med ukrudt langs hegnene. I mellem dem fandt jeg her og der fine historiske roser, der næsten havde opgivet ævred mellem især brændenælder og skvalderkål. De blev alle flyttet og de fleste står nu samlet i et ovalt bed, hvor man fra alle sider kan beundre deres smukke blomster og fantastiske dufte - resten er kommet i mellem andre rosenbuske ved husets terrasse, hvor der nu også er kommet 6 vinplanter forrest, og der hvor stentrapperne mødes i en halvbue hvor et lille bed også dukkede frem under græs og sten.

Og utallige trillebørfuld ukrudt gravet op og kørt væk, sammen med maskiner, fliser m.v. for at gøre plads til noget bedre. 

Og nu er der ryddet i det fjerneste krog, at rhododendron buskene under hyldebær træet, der står i den fjerneste hjørne af haven er befriet for ukrudt, og hele bedet langs hegnet op mod huset er plantet til med adskillige nye bærbuske. I mellem dem er der plantet små skud af græskar og squash. Læggekartofler er også i jorden, sammen med  rabarber,  ærter, porrer, bønner, gule rødder og salat. Også frugttræer er kommet til siden sidst - 2 forskellige æblesorter, 2 blommetræer og et kirsebærtræ.


 Bambuspinde hjælper med at holde 3 store hunde fra at grave i jorden og endevende de sart tilplantede spire og frø. Senere  er bambuspindende en god støtte til bl.a. ærter og bønner.

Denne week-end blev den anden side af plankeværket også gjort rent for meterhøj ukrudt. Frøformerede artiskokker, er i mellemtiden kommet op som små kimblade i udestuen. Om nogle dage er de blevet store nok til, at blive flyttet ud i det 'virkelige liv'. Så må jeg se om de kan trives langs hegnet og  i nærheden af krydderurtebedet, der fik sin plads her i april måned.  Krydderurterne er vokset godt til og giver nu dagligt og i rigelige mængder tilskud af ekstra smag, farver og dufte til maden.


Hele haven i denne tidlig Juni måned dufter fantastisk af jasmin og hyldeblomst. Årets produktion af  hyldeblomstsaft er sat i gang, og kommende week-end glæder jeg mig også til at lave den fløjlsbløde jasmin is, der smelter på tungen og dufter af sommer.

Ligeledes de mange  historiske roser, der stod gemt blandt ukrudt nederst ved søen, og som nu er kommet frem fra skjul. Nu står de i deres eget ovale bed og viser deres skønhed fra alle sider og spreder deres dejlig parfume omkring sig - lige ved siden af pavillon, hvor der  her også snart skal laves en rund sti omkring, og plantes til med en ring af duftende lavendler, der klæder roserne så godt.

Og den skønne havestue ser man alt vokse næsten fra time til time.
Melon og auberginerne er nu også i blomstring, og hver dag plukkes fine agurker. Snart følger tomaterne. Kaskader af små cherrytomater er i hvert fald begyndt at få farver.Og hver aften sidder jeg her for at suge de sidste indtryk,
taknemmelig over al den rigdom, som en have kan fylde ens sjæl med!
 
Aubergine i blomst. Ingen kommentarer:

Send en kommentar